Kan vi smitta varandra med känslor? Och vad är tyst kommunikation?

Gruppens tysta kommunikation
Det låter kanske konstigt, men vi kan faktisk smitta varandra med både känslor och beteenden.
Vi glömmer lätt att vi ju är en art som alla andra djurarter, och hur vi har utvecklats genom årtusenden har allt med vår överlevnad att göra.
En del av den utvecklingen handlar om hur vi fungerar i en en grupp.
För gruppen vi tillhör har i alla tider varit central vår överlevnad, vi klarar oss helt enkelt inte utan varandra.
Nej inte ens i dag, trots att vi kanske vill tro det.
För att kunna fungera i en grupp måste vi ju kunna kommunicera med varandra, där talet och språket ju är en given del.
Men vi har även en tyst kommunikation med varandra som pågår hela tiden.
Den tysta kommunikationen syftar bland annat till att kunna läsa av varandra, få en känsla av vad den andra har i kikaren.
För tusentals år sedan var det jätteviktigt då vi snabbt behövde kunna avgöra om någon hotade oss.

kroppsspråk och ansiktsmimik.
Vår tysta kommunikation handlar om att vi läser av varandra, dels genom vårt kroppsspråk men även med vår ansiktsmimik.
När du ser en annan person le vet du att hen är glad, likaså kan du se när någon är arg.
Du ser hur ansiktsmimiken förändrar sig. Men hur vet du att det är just glädje och ilska som personerna uppvisar?
En del av förklaringen är att i våra hjärnor har vi något som heter spegel neuroner ( en slags hjärnceller) och deras uppgift är att härma.
När du tittar på en persons ansikte som ler är det små små muskler i ditt ansikte som härmar den andra personen, och det behöver inte synas eller kännas.
När då dina små små muskler aktiveras skickas en signal till specifika delar i din hjärna, vilka svarar med en känsla av glädje. Med andra ord vet du att den andra personen ler eftersom det aktiverar en känsla av glädje i dig.
Den här känslan behöver inte vara stark, endast en förnimmelse som du uppfattar. På samma sätt läser vi av kroppsspråk. Om du tittar på en person som lyfter högerarmen aktiveras samma del i din hjärna som om även du lyfte din högerarm. Troligtvis är det delvis därför vi kan se på en persons kroppshållning om de är glada eller ledsna. För även vår kropp hänger ju ihop med våra känslor. Böjer vi ner huvudet och liksom kryper ihop lite känner vi oss ju inte direkt glada. Men om vi sträcker på oss och håller huvudet högt, ja då händer något, vi känner oss gladare och kanske med ett större självförtroende.  

Negativa vibbar är högsta prio
När vi då befinner oss i olika grupper, det kan vara arbetsgruppen, familjen, eller vängruppen. Påverkar vi varandra hela tiden genom den här tysta kommunikationen. Det är nästan som osynliga vibbar som skickas ut via ett höjda ögonbryn, ett snett leende eller ett lutat huvud. Många gånger tänker vi inte på att vi kommunicerar med varandra på det sättet, hela tiden. Men då och då är vi medvetna om hur någons blickar eller kroppsspråk påverkar oss.
Tyvärr är det så att vi har lättast att känna av negativa beteenden. Way back then, när våra hjärnor utvecklades var prio ett att snabbt kunna avgöra om vi var hotade. För vi hade råd att missa om någon vill ge oss en kram men inte om deras avsikt var att slå ihjäl oss.
Och så fungerar våra hjärnor än i dag. Det är även därför vi lättare blir påverkade av negativa människor än positiva.

Hur smittar vi då varandra med våra känslor?
Om du tillhör en grupp där en person alltid är negativ på något sätt, det kan vara att personen är sur, arg, bitter, hotfull eller något annat tråkigt. Och som du nu vet behöver den här personen inte uttrycka det verbalt, det räcker gott med deras ansiktsuttryck och kroppsspråk, så påverkas du av den personen. Eftersom våra spegelneuroner härmar för att kunna tyda personens känslor, så får vi ju samma känslor som personen i fråga, vi har helt enkelt blivit smittade. Det behöver inte alltid vara så tydligt utan ibland väldigt subtilt, men vi känner oss låga. Likaså är det med personer som liksom sprider glädje, dom kanske inte skuttar runt och kastar konfetti omkring sig men det är något med dom som gör dig väl tillmods.
Som du vet är inte allt svart eller vitt och vi alla sprider nog både glädje och sorg, men vi smittar varandra med vår sinnesstämning, vilket kan vara bra att tänka på ibland.

Smittad stress
I förra inlägget skrev jag om stress och att det är vår uppfattning om det som händer som avgör om vi skall känna stress.
Låt oss säga att du arbetar som telefonist, och du gillar ditt jobb även om det kan vara lite mycket ibland. Det börjar en ny person med samma arbetsuppgifter som du har. Den här personen har dock en helt annan inställning till jobbet.
Hen pustar, stånkar och stönar över det mesta. Och uttrycker både verbalt men även med ansiktsuttryck och kroppshållning hur otroligt stressande jobbet är, för att inte tala om skittrist.
Eftersom du smittas av dennes känslor kan även du börja känna stress när det är mycket att göra, och även att jobbet inte känns så roligt längre.
Din nya arbetskamrat har genom att ”smitta dig” med sina känslor ”lärt dig” att förknippa dina arbetsuppgifter med negativa känslor och känslan av stress, och din kropp reagerar nu därefter.

Hur vi tycker, tänker, reagerar och beter oss ”smittar” på samma sätt.
Vi läser av och härmar varandra, oftast omedvetet och kan därför ta till oss någon annans perspektiv och beteende. Det här innebär självfallet inte att du ändrar dig själv, ditt beteende och dina känslor hux flux hela tiden.
Men det innebär att vi påverkar varandra mer än vi tror.
När det kommer till vårt välmående är det viktigt att ha den här kunskapen, som kan vara förklaringen till en liten del av det pusslet.

Men det betyder inte att vi ska börja peka finger på alla andra ”bad vibes” människor, snarare att först fundera på vad jag själv bidrar med för vibbar.
Hur min tysta kommunikation påverkar mina medmänniskor.

Tills nästa gång, le och sprid lite goa vibbar
//Rosita

One Reply to “Kan vi smitta varandra med känslor? Och vad är tyst kommunikation?”

  1. Intressant! Stämmer väl in på många arbetsplatser jag har arbetat på! Hur ens eget mående också spelar roll. Är jag nöjd, glad och positiv så ”tål” jag mer negativitet från mina medmänniskor men om jag är trött och sliten.. då går det snabbt utför! /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *