Triggers

Vad är triggers? Och hur är det relaterat till psykisk ohälsa?

Du sitter på bussen på väg hem från jobbet och funderar på vad du ska laga till middag.
Men kommer plötsligt ihåg att det nog finns rester kvar sen i går som nog räcker till alla.
Du ler för dig själv och känner dig nöjd och glad för att kanske slippa matlagningen i kväll.
Plötsligt får du en stark oroskänsla.
Den där känslan av ångest som du känner så väl.
Hjärtat börjar bulta och du andas lite snabbare samtidigt som du känner hur det knyter sig i magen.
Vad f-n hände? Var kom den här plötsliga ångesten ifrån?
Du blir ledsen och lite förvirrad, för du förstår verkligen ingenting.

Varför vi skapar minnen
Det är ju ingen mening att lära sig saker om vi sedan inte minns vad vi lärt oss.
Tänk dig själv om du skulle behöva lära dig hur du låser en dörr gång på gång, snacka om tidskrävande.
Eller hur du cyklar eller svarar i telefonen.
För att vi ska komma ihåg vad vi lär oss behöver vi skapa ett minne.
Ett minne är något som vi upplevt eller gjort som har lagrats i vår hjärna, för att sedan kunna ”plockas fram” vid behov.
Generellt kan man säga att vissa saker vi lär oss lättare blir till ett minne än andra. Och vissa minnen är tydligare än andra.
Hur många kommer ihåg grammatiken från högstadiet? Eller har ett tydligt minne från skolutflykten till det lokala kultur museet? Men vi minns vår första kyss, när vi fick vårt hjärta krossat, när vi vann 100 m på skolmästerskapet eller när vi upptäckte att vi älskade att rida.
Styrkan på våra minnen hänger ihop med hur starka våra känslor var vid tillfället av inlärningen. Samma sak gäller för hur lätt vi skapar minnen, det vi tycker är roligt att göra har lättare att ”fastna”. Anledningen till det är evolutionärt.
Way back then, var det viktigt för oss människor att komma ihåg det som var bra för oss, men framför allt annat, att komma ihåg det som kunde hota oss.
Och så funkar våra hjärnor fortfarande. Prio ett är det som kan vara farligt och hota oss.
Allt som är hotfullt och farligt är förknippat med en negativ känsla, som rädsla.  
Att vår kropp och hjärna skapar dessa minnen är livsviktigt, för om vi ska överleva behöver vi komma ihåg vad som är farligt eller inte.
Därav är det lättare att lära in och skapa ett starkt minne av det vi upplever tillsammans med en känsla av rädsla. 
Hur vi skapar minnen
Ett minne är en lagring av något vi upplevt, något vi sett, hört, gjort eller känt.
Och som oftast hör ihop och en känsla av något slag. Låt oss säga att du skapat ett minne av den gången du fick din första kyss. Förutom själva kyssen, var det kanske mörkt ute och snöade, dina kinder var kalla, du hörde ett tåg som tutade i bakgrunden, och personen du kysste smakade jordgubbe. Och förhoppningsvis hade du en go känsla i dig under tillfället. Alla de saker du tog in med dina sinnen lagrades då tillsammans med minnet av kyssen. Det bildade en egen liten enhet. Och det räcker med en av dessa delar, som smaken av jordgubbe, för att du ska förnimma känslan du hade, eller hela minnet.

När vi skapar minnen kan med andra ord även andra saker sammanlänkas med händelsen. Där minnet och dess beståndsdelar förstärks ju starkare känslor som fanns vid bildandet av minnet. Eftersom prio ett för vår hjärna är att komma ihåg det som är farligt (negativ känsla) är minnet av upplevelser som skrämt oss rejält starkare. Och då även allt annat som hör samman med det minnet. Som ljud och dofter. När det kommer till sådant som kan vara farligt för oss chansar vår hjärna inte, utan den tar in och lagrar precis allt. Allt som senare kan vara till nytta för att komma ihåg det här farliga.

Triggers
Du kanske själv har varit med om att du får en känsla när du känner en speciell doft eller när du hör en speciell låt spelas på radion? Du kanske inte minns varför men doften eller låten får dig att ”minnas” en känsla som hör till något diffust minne, vi kommer med andra ord ihåg känslan, men vad vi gjorde kan vara dolt. Detta betyder att alla saker som är ihopkopplade med ett minne kan var för sig vara något som kallas en trigger, med andra ord något (doft, musik, smak osv.) som väcker ett minne och/eller en känsla.

När vi har upplevt något traumatisk, en bilolycka, förlorat någon kär eller någon annat som är förknippat med en stark negativ känsla tolkar vår hjärna det som något farligt, något som kan hota vår överlevnad. Vår hjärna kan inte skilja på verkliga hot eller ej, utan kan man säga går på känslan. En negativ känsla som rädsla betyder fara för livet.
Syftet med att skapa minnen är ju att komma ihåg, och när det handlar om fara är syftet att komma ihåg för att undvika faran. Känslan som kommer är då vår hjärnas sätt att varna dig. Det här känner jag igen, det är innebär fara.

Om vi går tillbaka till berättelsen i början när du plötsligt fick en ångest känsla bussen. Förklaringen till att känslor av oro, ångest eller rädsla plötsligt kan komma över oss beror ofta på triggers. Det känns ofta som en blixt från klar himmel. Och det kan vara svårt att förstå varifrån den plötsliga känslan kommer. Men som du nu vet finns det flera saker som kan ha triggat igång känslan av ångest. Det kan vara att en person som klev in bussen bar på en speciell parfym, eller att du hörde ett specifikt ljud.
När vi, eller rättare sagt vår hjärna reagerar på en triggers är det ofta bortom vår uppfattningsförmåga. Det sker i vårt undermedvetna. Vi tänker inte, oj nu hörde jag ljudet av sirener vilket hör ihop av minnet av olyckan.
Nej vår hjärna uppfattar något som hör ihop med ett minne som finns på listan av farligt och potentiellt hotfullt, och varnar oss genom att skicka en negativ känsla.

Triggers och psykisk ohälsa
Vi alla har triggers som hör ihop med minnen, vissa fina och härliga, andra jobbiga.
Så att ibland känna att en känsla kommer över oss utan att vi förstår vad den kommer ifrån är något som vi alla upplever. Och inget som påverkar oss nämnvärt. Men det är stor skillnad om vi har psykisk ohälsa, som exempelvis ångest. Just triggers är en del av problematiken i ångest då vi inte vet var känslan kommer ifrån. Och det ger en än större oro.
När man brottas med ångestproblematik är grunden just oro, oro för vad som kanske kommer, känslan av att inte ha kontroll för att man oftast inte vet varför i hela friden man har ångest. Och ångest och oro kan skapa än mer ångest.
Vetskapen om vad triggers är och hur de fungerar kan förhoppningsvis ge en liten förklaring till varför känslor som ångest plötsligt och helt från det blå bara sköljer över oss. Det är ”bara” din hjärna som är ”hjälpsam” och varnar dig för något som har blivit inlärt tillsammans med en negativ känsla.
Ångest är dock väldigt komplext och det finns många orsaker till hur vi från början får ångest. Det finns så mycket att skriva om ångest. När jag nu har kommit in på ämnet känner jag att jag inte bara kan lämna det, så här lite hängande. Så jag kommer skriva mer om ångest och främst då vad ångest faktiskt är och hur det kan uttrycka sig.

Till dess önskar jag dig en fin dag
Rosita

One Reply to “Triggers”

  1. Wow! SÅ intressant! Tack för de orden Rosita!

    På pricken – verkligen! Härligt och skrämmande på samma gång.. Eller hur ett foto från förr kan få en att minnas ljud, dofter och känslor.

    /Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *